10 alternativer til fast fashion

Annenhver uke skifter de fleste klesbutikkene trendene i inngangspartiet. Dette er ingen tilfeldighet. De gjør det for at du skal fortsette å shoppe. De flytter forrige ukes trend lengre bak i butikken og fronter en ny trend fremst. Dette gjør de blant annet som et svar på hva som vises på catwalker verden over, hva som frontes i motemagasinene og påvirkes av influencer og kjendiser. Kjedene taper mye når de bommer, men resultatet  av denne praksisen er at du får en subjektiv opplevelse av at du ikke lenger er tidsriktig kledd. Dette kan gi deg ubehag som igjen fører til at du drar kortet på nytt og på nytt for å holde tritt. Selv om du nettopp kjøpte noe nytt.

Hvorfor velge bort fast fashion?

Å produsere klær så billig og så fort er ikke gratis. Men det er ikke du som betaler prisen, det er ikke kjedene som betaler prisen. Men arbeidere, dyrene og miljøet betaler prisen. Som alt annet som påvirker miljøet, så vil også dette også påvirke oss til syvende og sist, selv om vi ikke betaler for det i butikken, betaler vi for det med mulighetene for fremtiden vår. Likevel, når konsekvensene virker så langt fremme, er det vanskelig for mange å ta det med i beregningen når de handler her og nå.

Alt vi produserer tar ressurser fra jorda. Vann, trær, varme, planter, dyr, elektrisitet og arbeidskraft. Selv om jeg ikke går i detaljer på etiske og uetiske motemerker i dette innlegget, vil alt som produseres, ta verdier fra jorda vår. Vi trenger klær. Men det finnes bedre vaner vi kan skape oss som vil tjene oss og fellesskapet bedre. Det finnes bedre løsninger enn å forbli en fast fashion tilhenger.

Sett deg opp for suksess

Velg inspirasjonskilder med omhu

Å klare å hoppe av toget er nesten som å stoppe en avhengighet. Vi blir fristet hvor enn vi går og det er opp til oss å eliminere det som gir oss trang til å shoppe. Kanskje elsker du mote fordi det er en stor del av hvordan du uttrykker din personlighet eller identitet. Kanskje du liker å skaffe deg inspirasjon fra ulike influencere og bloggere om hvordan du kan sette sammen kule antrekk. Det er helt ok. Men prøv å være mer selektiv når det kommer til hvem du velger å følge. Ta steget fra fast fashion til conscious fashion.

Velg å følge mennesker som skaper nye antrekk av klær de allerede eier, eller noen som inspirerer deg til å bare kjøre på med det du har, eller noen som har sesong garderobe eller noen som reparerer klærne eller rocker en minimal garderobe. Noen som bryr seg om miljøet og etisk mote. Noen som oppmuntrer deg til å være den beste versjonen av deg selv. Dette er inspirasjon du vil sette pris på lengre frem i tid. Det føles dessuten bra å støtte andre som oppmuntrer til det samme.

Rydd i dine sosiale mediekanaler

Facebook lar deg velge egen interesser. Du kan slutte å følge enhver person, gruppe eller side som ikke gir deg glede og inspirasjon. Under innstillingene kan du velge dine egne preferanser og hvem du ønsker å se mer fra. Siden jeg gjorde dette har skrolletiden min blitt mye mer positiv og ikke minst forkortet. Dobbel win! Husk å skjule eller rapportere annonser som støter, irriterer eller oppleves negative- på en måten vil du se mindre av lignende senere. Finn dine favoritter i sosiale medier og fyll feedene dine med det du elsker. Ha det bra fast fashion og gruppepress og hallo kreativitet og kind consumption.

Tips & triks

1. Få en oversikt og vær ærlig med deg selv

Det første og viktigste tipset er å få en oversikt over hva du har. Da hjelper det også å være “on top of” klesvasken. Du har nemlig mer enn du tror. Dersom ½ eller ⅓ av hva du eier ligger i vaske kø, er det mye vanskeligere å ha oversikt over hva du faktisk har. Hvis du føler at du aldri kommer til bunns i klesvasken – er kanskje dette innlegget noe for deg: Fra kaos til kontroll i garderoben. Hvis du virkelig er en nerd eller har dårlig hukommelse (rekker opp hånda…) så kan du også ta bilder av klærne dine og lage deg et lite bibliotek for å mikse og matche antrekk uten å ødelegge de perfekte brettekantene. (Hallo, noen som husker garderoben i filmen Clueless?)

2. Finn nye måter å bruke det du har

Bruk pinterest eller instagram for å finne inspirasjon. Se hva du kan gjøre med det du allerede har. Du får plutselig en helt ny look, bare ved å kombinere klærne dine på en måte du ikke hadde tenkt på tidligere. Spør vennene dine om å bli med, å gjør det til en morsom sosial event.

3. Byttekvelder eller bruktfunn

Hvem elsker ikke noe som er gratis? Jeg tror vi bruker altfor mye av pengene vi har jobbet så hardt for på ting vi kunne fått gratis eller billigere. Sjekk på nettet, i bruktbutikker eller bruk apper for å finne det du trenger før du går ut å kjøper noe nytt. Spesielt dersom du skal kjøpe noe som er dyrere eller sesongbasert.

4. Låne eller leie

Ja, det er er fortsatt en greie som heter å låne. Skal du noe sted eller skal du delta på noe som krever en spesifikk kleskode, men det er ikke noe du kommer til å benytte igjen ved det første? Bryllup, tema fester eller ball? Hør med folk du kjenner, for å se om noen har noe de kan låne bort. Å hvis du virkelig må kjøpe noe, gå for en så basic look som mulig. Noe som kan styles opp eller ned senere, som for eksempel den lille sorte kjolen. Sko, vesker, smykker og ahhter er også supre ting å låne. Det finnes også steder hvor du kan leie klær og utstyr.

5. Reparer eller re-design

Reparere er mulig. Med YouTube i lomma finner du en vei. Du er kanskje heldig som har en bestemor eller mor eller en svigermor som er god på å fikse ting. Benytt deg av sjansen til å ikke bare delegere, men også å lære noe! Da blir det mye lettere å reparere selv neste gang. Re-design er også morsomt. Sy om gamle klær til nye antrekk eller handlenett, putetrekk eller lommebøker. Mulighetene er endeløse. Å ikke minst får plagg som ingen andre har maken til.

6. Ikke fall for salgstrikset

Du tror kanskje at jeg er Pro-salg, men det er jeg ikke. Salg har fort utviklet seg til å bli de store kjedenes største kampanjer i løpet av året. Salg gjør det mulig for kjedene og kvitte seg med klær som bruker opp plass på lageret, men det er også en måte å lure deg tilbake inn i butikken igjen så du kan kjøre NYE KLÆR. Du går fordi du tenker det er lurt å være prisbevisst og handle klær som ellers kanskje ville gått til spille, men om du ender opp med å ikke finne noe likevel, og handler nytt, så er du like langt. Misforstå meg rett. Hvis du eller noen i din familie virkelig trenger noe, og det er planlagt i forkant, så kjør på. Men hold deg til planen.

Hvis du kjenner seg selv godt nok til å vite at du ikke klarer å dra uten å endte opp med noe nytt, send noen andre for deg eller ta ut et forhåndsbestemt beløp før drar og la kredittkortene ligge hjemme. På den måten slipper du også å si ja til masete barn som får viljen sin bare fordi du vil fortere hjem igjen. (Skyldig)

7. Ha en sesongarderobe

Hvis du bor i et land hvor været endrer seg mye i løpet av året, er det en gode ide å pakke ned klærne når sesongen er over. På den måten vil klærne oppleves nyere når du pakker de opp igjen neste sommer. De holder seg også bedre over tid. Du vil kanskje ha klær som passer deg bra, men som ikke helt passer inn i årets trend/fargeskala (om du bryr deg om sånt eller hvis det er sølv og ikke år 2000) Noe du vil oppdage er også at trender sirkulerer ofte tilbake i sykluser. Så om det ikke var året i år, kanskje neste år! Forsøk å lagre bare det du virkelig liker og vet at du vil bruke igjen. Har du noen veldig “Out there” antrekk? Du vet du aldri når du får den temafest invitasjonen. Dette betyr ikke at du skal ha en liten garderobe og en garasje full av klær på lager. Hvis lageret blir større enn sesong garderoben, bør du kanskje ta en ny runde. Just saying.

8. Fra øyeblikkstrender til tidløse plagg

Å ha en garderobe basert på hvit, grå sort og blå og i snitt som passer deg bra er alltid trendy og det kan også kombineres med mer morsomt og unikt tilbehør som øker bruksmulighetene. Hvis det er din stil. Hvis du vil kjøre på med farger og print og mønster, er det også ok. Husk at lignende farger er lettere å vaske sammen så du slipper å ende opp med de få plaggene som aldri forlater skittentøyskurven fordi de ikke har noen fargevenner.

9. Ta vare på klærne dine

Å vaske og ta vare på klærne dine slik de var ment hjelper klærne dine å vare lenger. Hvis du vet at du ikke er en stryke eller steamer person- så er det virkelig ikke noe poeng i å kjøpe klær som må strykes eller steames. Lin for eksempel trenger å strykes og det rynker seg fort. Viscose har en tendens til å krympe minst en størrelse i vask, men vil få tilbake noe av størrelsen etter stryking. Spør betjeningen i butikken om klespleie når du velger klær.

Dersom du vasker klærne på en høyere eller lavere temperatur enn vaskelappen tilsier, så står du i fare for å ødelegge klærne dine. Vask lignende farger sammen og forsøk å lufte noen type plagg istedenfor å vaske de på nytt dersom de ikke er flekkete eller møkkete. Dette gjelder spesielt denim. Denim bør faktisk ikke vaskes så veldig ofte for å både holde på fasongen, fargen og levetiden. For å bevare farge, er det også en god ide å vrenge klærne når de vaskes. Bruk av tørketrommel vil også forkorte levetiden mye, men ikke alle klarer seg uten den. Det er selvsagt lettere om du bor alene eller du er god på å planlegge fremover i tid og ha gode rutiner.

10. Ikke oppmuntre til engangskjøp

Jeg mener det. Som en tidligere ansatt i en av de største kleskjedene internasjonalt, så jeg ofte desperate mennesker komme løpende for å lete etter klær som skulle representere 50-60-70-80-90’ tallet. Vi vet det alle sammen, de klærne kjøper vi bare til den ene festen og bruker de sjelden eller aldri igjen. Det er forferdelig. Det er jo virkelig å bidra til innkjøp man ikke har behov for. Hvis du må ha en tema fest, ha et tema som er litt videre enn som så. For eksempel er det morsomt med “bad taste” party, beach party eler sesongparty. I slike tilfeller finner de fleste noe i skapet eller på lageret.

Jeg håper dette har vært til hjelp. Har du flere tips og triks eller ideer til hvordan man kan lykkes med å komme seg av fast fashion toget? La oss få høre fra deg!

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer