Downsizing | Bevisst selvutvikling

Minimalisme, bevisst livsstil og grønn hverdag henger uløselig sammen. Det er nok derfor jeg forelsket meg i konseptet minimalisme i første omgang. Noen tror minimalisme og downsizing handler om å begrense seg, men for meg handler det om det motsatte. Det handler om å skape plass til det som betyr noe. Det handler om å rydde vekk ansvar jeg ikke vil ta. For eksempel mitt delansvar i forringelse av planeten – når det ikke er nødvendig. Det handler om å rydde plass mentalt, som igjen påvirker min fysiske helse. Det handler om å sette mine omgivelser opp på en slik måte at de kan støtte meg, istedenfor å stresse meg.

Selv om du aldri vil adoptere et fullverdig minimalistisk tankesett, så betyr ikke det at du ikke kan implementere en del ting for å forenkle hverdagen din og samtidig ta valg som gagner miljøet. For det er egentlig det minimalisme handler om for meg. Å skape seg en enklere hverdag, hvor valgene man tar for sin egen del også kan gi gevinst for noen andre enn oss selv. Det er også en stor del av prinsippene bak det jeg kaller for Kind Living som jeg vil komme tilbake til i en annen artikkelserie.

Selvutvikling på økonomi – og miljøbudsjett

Jeg elsker å lære nye ferdigheter, prøve noe nytt eller å bare utvide horisonten min med flere perspektiver og erfaringer. Jeg liker å tilegner meg ny kunnskap. Jeg liker å bruke tid på interessene mine. På samme tid er jeg svært opptatt av et bevisst forbruk og hvordan -og ikke minst hvorfor- vi velger å spare eller bruke ressurser. Så la oss se på noen tips til hvordan vi kan dypdykke i selvutvikling, spare plass, tid og i noen tilfeller også penger mens vi er snille med miljøet.

Jeg lover på ingen måte å revolusjonere noens tankegang, men kanskje du plukker opp en ting eller to. Hvis du er en skikkelig miljøforkjemper, kan du gjøre dette som en test! Kan du huke av for 10 av 10 – da er du god! Da kan du se på dette som en bekreftelse på at du gjør veldig mye bra! La oss sette i gang!

1. Bruk test perioder og angreretten din

Prøv før du kjøper. Dette er en ideell måte å sørge for å ikke gjøre bomkjøp. De fleste butikker har en viss angrefrist på varer du kjøper hos dem mot kvittering, så bruk denne godt. Sørg for finne ut av akkurat hvordan angrefristen fungerer for de spesifikke varene du ønsker å teste ut, slik at du slipper å ende opp med å ikke kunne returnere varene likevel. Dette er kanskje spesielt viktig nå under pandemien, da mange har måttet innføre strengere regler og krav.

Alle nettbutikker tilbyr en lovpålagt 14 dagers angrerett, men les nøye for å forsikre deg om at det er mulig å returnere varene før du bryter eventuelle forseglinger. Noen tilbyr gratis retur, mens andre steder må du betale for returen selv, og det er det greit å også finne ut av i forkant.

Flere og flere tilbyr gratis prøveperioder på apper, programvare, kurs og lignende. Pass på å sette en alarm på telefonen din så du rekker å avslutte abonnementet eller prøveperioden i tide. Husk at tidsforskjellene kan variere i forhold til hvilke land du kjøper fra, så jeg liker å være 1-2 dager i forkant på avbestillinger.

En annen god måte å finne ut om noe er verdt plassen og pengene dine, bringer oss til de tre neste tipsene som er å låne det i forkant på biblioteket- eller av en venn eller kollega eller kjøpe brukt. Hvis du lander på at det er verdt investeringen kan du jo vurdere om varen kan anskaffes i ikke-materialistisk form og selvfølgelig alltid sjekke bruktmarkedet først.

2. Bruk biblioteket

Jeg synes det er noe helt spesielt med å sitte i min egne verden å lese om noe som engasjerer meg eller som jeg finner spennende. Jeg kan sies å være en eks-avhengig når det kommer til kokebøker for jeg har ganske mange av dem og jeg elsker fargene og mulighetene som ligger mellom permene! Jeg har kokebøker som jeg bruker hele tiden, men jeg har også bøker hvor jeg kanskje ikke har falt for mer enn ett par av oppskriftene. Det som skjer med meg når jeg ser en ny kokebok kan sammenlignes med den følelsen jeg får når jeg går inn på den lokale matbutikken og får øye på et nytt vegansk produkt. Da vil jeg ha det! Selv om jeg kanskje ikke liker det eller trenger det. Bare fordi det er så fantastisk å finne noe nytt og plantebasert. Og selv om det er ok å samle på ting man bryr seg om så har jeg blitt mye mer bevisst på hva jeg ønsket å prioritere. Plass over ting. Ro over kaos.

Biblioteket har alltid vært der for oss og jeg tror vi alle har godt av å gå dit oftere. Jeg har en dårlig vane når det kommer til å rote bort bøker og glemme å returnere de før fristen, kanskje det er derfor jeg går så sjelden? Her kommer en “note to self”: (Igjen!) Det er lurt å sette på alarm på telefonen 1-2 dager før fristen utløper på retur, så du slipper gebyrer for å levere for sent. Det går også ann å sette på en alarm midt i låneperioden for å ta en innsjekk på om du skal be om forlengelse av noen av lånene. En kult ting med biblioteket er at de også har både blader, filmer og spill. For ikke så snakke om stillhet! Jeg elsker bibliotek og kunne lett ha bodd der.

3. Byttelån, re-gifting og arv

Hvis du først investerer i bøker, blader, filmer eller annet utstyr – forsøk å finne andre med lignende interesser. På den måten kan dere byttelåne bøker og spare penger og miljøet på den måten. Mamma kjøper bøker fra en bokklubb og leverer de videre til naboen når hun er ferdig med dem. På den måten går de i arv og man kan jo avtale på forhånd om man f.eks skal dele på kostnadene. Jeg har vokst opp på arva gods og har klart meg helt fint med det. Når jeg vokste opp var det av økonomiske hensyn mer enn de miljøvennlige, men bra likevel.

Det tar jo ofte litt tid før nye bøker og filmer kommer til bibliotekene, så det går absolutt an å starte byttelåne grupper på Facebook eller på arbeidsplassen for eksempel. På den måten har man gode temaer å snakke om i lunsjen! Dessuten kan det selges på bruktmarkedet når alle er ferdiglest. La oss gjøre byttelån og arv trendy igjen. Se også denne artikkelen om Alternativer til fast fashion for flere bytte ideer som gjelder klær og utstyr.

4. Kjøp brukt

Det koster noe, men mindre enn å kjøpe noe nytt. Det finnes mange apper for bruktkjøp, men jeg bruker som regel bare finn.no eller søker i diverse bytte og brukt grupper på Facebook. Finner du ingen i området der du bor? Start en da vel! Er du heldig finnes det kanskje en second hand butikk lokalt også. Fretex og UFF eller andre butikker er gull verdt. Jeg liker spesielt godt second hand fordi man kan finne unike ting der. Det er litt som å gå på skattejakt. Det samme gjelder jo bruktmarked og loppemarkeder. Jeg elsker det!

Brukt er jo så fantastisk nettopp fordi vi ikke kjøper noe nytt, og sparer planeten for unødvendig ressursbruk. I tillegg kan vi spare ressurser i andre enden av skalaen, som handler om ressurser brukt til å kvitte seg med avfall og søppel. Når vi handler bevisst er det et mål og forsøke å virkelig forlenge levetiden på det som blir kjøpt. Tar du godt vare på tingene dine kan det faktisk være et miljøvennlig valg – ikke bare at du er en “neat freak”. Det betyr at du bryr deg om å ikke sløse med ressursene- og det er en utrolig vakker gest.

5. Lydbøker og e-bøker

Noen ganger er det ingenting som slår en bok i fysisk form. For meg gjelder det spesielt når det kommer til studier og studieteknikk. Jeg er helt avhengig av å skrive i margen og sirkulere og understreke viktige poeng. Tips! Bruk blyant når du gjør dette – så kan det viskes ut til nestemann!

Et godt alternativ til fysiske bøker er lydbøker og e-bøker. Pluss for portabilitet uten å måtte drasse på tunge ting og du kan lese hva du vil uten å bli flau over bokomslaget. De kan brukes på alle skjermer. Dog har noen forfattere en litt for behagelig fortellerstemme for sitt eget beste så jeg er en av de som svært ofte sovner midt i en lydbok, for så å våkne opp langt ut i boka uten noen fornemmelse om hvor langt jeg hadde kommet. Men kanskje du får mer søvn enn meg!

Det finnes mange gode apper for lydbøker og e-bøker. Hvis du er god på engelsk er det mye penger å spare per bok i forhold til norske bokpriser hos for eksempel Audible –  en god app for lydbøker. De tilbyr medlemskap hvor du får kreditter hver måned som kan byttes inn i bøker. Hvis du faller bak, er det bare å pause medlemskapet ditt, og starte opp igjen senere når du har kommet deg gjennom flere bøker.

Min favoritt blant de to er nok e-bøker. Mindre sjanse for å sovne fordi man aktivt må bla eller rulle og man kan lese i eget tempo. Noen ganger orker jeg ikke høre ferdig en lydbok fordi jeg blir så demotivert at hvor mange timer som er igjen. Haha. Da blir jeg veldig opptatt av hvorfor det er så mye unødvendig fyllstoff. (Ja, jeg kaster stein i glasshus og er klar over ironien.)  Men det går ann og sette opp farta på lesingen om man ønsker det, man kan også lage bokmerker, notater og utklipp. Det finnes også mange magasiner , aviser og tidsskrifter som kan kjøpes både i fysisk form og som e-blader via engangssum eller medlemskap.

6. Streaming og nettlån

Å bruke streamingtjenester som Netflix eller Tidal sparer deg for tid, plass og på sikt også penger. De av dere som er født før 2000 husker kanskje når vi måtte betale 2-250,- for en CD i butikken? Nå kan du betale 99,- i måneden og høre på ubegrenset av musikk- dersom din favorittartist har en avtale med din streamingtjeneste vel og merke, noe de fleste har.

Jeg har ikke kommet over så mange artister eller låter jeg ikke har funnet, men uansett vil jeg mene man sparer det inn på alt som allerede ligger der. Det er jo litt sjarm i å ha noe fysisk også likevel. Jeg har tatt vare på de platene som virkelig har betydd mye for meg eller som er limited editions. Streaming fungerer dessuten supert når du skal planlegge musikk til kurs, workshops, bursdager eller trening. På Netflix og Viaplay kan du dele abonnement med flere. På Tidal kan du kjøre debatt hvor det beste argumentet vinner, for å avgjøre hvem som fortjener å få bruke det mest der og da. Det skjer over en lav sko hjemme hos oss.

Å kjøpe film på butikken nå er ganske dyrt om vi bare ser filmen en gang og deretter etterlater den til å samle støv. Da synes jeg det er bedre å spare miljøet for plast, spare penger og tid og leie via en streamingtjeneste. Har jeg sagt at jeg elsker mer plass og spare penger?

7. Podcaster og apper

Gode podcaster kan være selvutviklende. Om du kjører kollektivt til og fra jobb kan det gjøre reisen litt mer behagelig og morsom med en podcast på øret. Dette er fint for dere som ikke fort blir overbelastet av inntrykk. Jeg liker ikke å gjøre veldig flere ting på en gang. Det jeg trenger etter en arbeidsdag er stillhet og ro. I helgene derimot hører jeg gjerne på masterclasses eller ser lengre videoer.

Jeg bruker derimot ofte tiden min på kollektivtransporten til å høre på lengre meditasjoner eller visualiseringer (avhengig av hva slags reise jeg er på.) Jeg anbefaler absolutt meditasjon på starten av dagen, men har troen på flere pauser i løpet av dagen med mindfulness påfyll. Jeg bruker Calm nesten daglig, men det finnes veldig mange meditasjon og mindfulness  apper du kan velge i. Jeg synes Calm er bra fordi de har et bredt spekter av meditasjoner, musikk og historier. De har også program og historier for barn (som kan engelsk). De gir familierabatt om man spør om det. Pustesirkelen deres er også veldig fin!

En annen ting jeg bruker apper til er å føre dagbok. Slik får jeg en oversikt over livet mitt og hvilke sammenhenger som gjør meg bra og som sliter meg ut. Kanskje du vil måle søvn, inntak av vann, føre medikament logg, stemningslogg eller måle fysisk aktivitet. Det finnes masse gode apper. Dailio er en app jeg er fornøyd med hvor du selv kan legge inn og redigere mood trackers, sette deg mål, skrive dagbok, undersøke sammenhenger, og den hjelper deg med å telle streaks på vaner du ønsker å bygge. Likevel skal jeg være ærlig på at det ryker ganske fort når livet blir for stressende. Her har jeg masse å gå på.

Jeg liker ikke humørlogging, men jeg liker stemningslogg bedre. Forskjellen er at en følelse er et øyeblikksbilde, mens en stemning er noe som kanskje vedvarer litt mer i løpet av dagen eller en periode. Stemninger er noe man både kan forstå, bruke, forebygge og påvirke mer konkret. For deg som trenger å logge oppturer og nedturer i stemningsleie over tid så finnes den en enkel app som heter emoods som er spesielt utviklet for stemningslidelser, angst og depresjon. Her kan du også legge til egne ting du vil måle og den gir god og fin oversikt.

Sett deg ned å bestem deg for hva slags funksjonalitet du ønsker deg før du leter etter den perfekte appen og søk etter produktanmeldelser. Funksjonalitet for sammenhenger synes jeg er veldig bra for å bli bedre på å ta vare på seg selv.

8. Bli venn med YouTube

Noen av de beste innsiktene jeg har fått har kommet under videoer fra inspirerende mennesker på YouTube. Matt Kahn har vært en av disse menneskene for meg. Hans video Ending Victimhood forandret livet mitt. Han deler som regel en full 1-1,5 times video hver måned. (Heads up for behagelig fortellerstemme, ikke smart å legge dette til kveldstid;) Ja, jeg vet introen er litt “spirituell”; men gi han en sjanse. Han er faktisk sykt morsom og klok.

YouTube er dessuten fantastisk for oppskrifter, opplæring i håndarbeid teknikker, gjør det selv prosjekter, lifehacks, produktanbefalninger og meditasjoner. Jeg liker f.eks Great meditation som har flere enkle korte 10 minutters meditasjoner. Trikset på YouTube er å være pålogget når du bruker det. Da kan du abonnere på det du liker og rulle forbi resten.

Du har også en logg, så du kan gå tilbake om det var noe du ikke husket på i etterkant. Husk at ingen er en ekspert bare fordi de har en YouTube kanal så vær kritisk når du ser på produkt anbefalinger, da mange er tungt sponset. Du bør heller aldri selv-diagnostisere deg eller ta i mot radikale helseråd som handler om å for eksempel slutte på medisiner uten å snakke med legen din.

9. Blogger og nyhetsbrev

Har jeg sagt at jeg elsker plantebaserte kokebøker? Nyhetsbrev kan være en god ide for mange. Jeg følger en del gode plantebaserte matblogger. Det er så mange av dem, at det må bli et eget blogginnlegg viet til det senere. Mange matbloggere lager og sender ut nyhetsbrev. Test ut nyhetsbrevene til dine favorittbloggere, for du kan alltid bare melde deg av dersom du ikke ble imponert.

Du finner blogger på alt! Igjen- være kritisk til det du leser. Noen er mer opptatt av å tjene penger enn å være ærlige og andre snakker rett og slett om tematikk de ikke har så god peiling på. Igjen, det er aldri lurt å ditche fastlege eller annet helsepersonell til fordel for en anbefalning fra en blogger eller annen influenser, men ta det gjerne videre og diskutere det med dem. Jeg er for demokratisering av mental helse og fritt behandlingsvalg, men i samråd med noen som er faglig ansvarlige og kan støtte deg og følge deg opp.

Visste du at du kan organisere e-post kontoen din i mapper? Det kan du! I Gmail (Google mail) kan du lage så mange mapper du vil og bruke innstillingene til å bestemme hvor ulike nyhetsbrev skal havne. På den måten holder du mailboksen din pen og ren og du går ikke glipp av noe. Kjør en regelmessig opprydding i nyhetsbrev også er mitt tips, for vi melder oss på utrolig mye. En gang i året eller to bør hjelpe deg å senke stress nivåene litt.

10. Nettkurs og online innhold

Nettkurs, videokonferanser og online innhold er ikke nødvendigvis gratis- men billigere og mer miljøvennlig enn å gå på kurs i den fysiske verden fordi det ikke skal betales for hverken leie av lokale, trykt materiell, mat eller reisevei. I flere tilfeller er den fysiske formen og foretrekke selvsagt, men i mange tilfeller er portabilitet (igjen!) noe som betyr mer for oss. Det gir oss muligheten til å jobbe godt med selvutvikling på en timeplan som passer for oss. Jeg er glad for at pandemien har bragt med seg en tvunget digitalisering på mange måter, for vi trenger å komme mer ut av kontorene og jobbe mer effektivt og fleksibelt. Det skjer ikke låst til en pult.

En del kursportaler tilbyr 100% pengene tilbake garanti uavhengig av årsak. Noen tilbyr deg å teste gratis i en periode eller for et depositum som kan refunderes etter en tid. Mindvalley er en av mine favoritter når det kommer til nettkurs innen selvutvikling og de tilbyr ofte rabatter i perioder. Noen ganger har de løsninger hvor du betaler et depositum, men får igjen hele summen dersom du fullfører kurset. Depositumet er høyt, men for noen er dette det presset de trenger for å få gjennomført noe. Jeg jobber best under press, men likevel må du tåle å tape depositumet dersom du ikke skulle klare å fullføre, så det er ikke for alle.

Helt til slutt vil jeg nevne Google Disk (Eller drive som det heter på Engelsk.) som en helt klar favoritt hos meg. Jeg elsker bøker (fått det med deg nå?) og det gjelder egentlig også notatbøker, dagbøker, bullet journals, to do lister, post its – you name it. Men jeg TRENGER det ikke. Alt jeg noensinne har skrevet etter jeg fikk en bærbar pc er lagret på driven min. Takk og lov – for jeg har to kasser på boden med tekst på tekst på linjerte ark som jeg jobber med å digitalisere litt og litt. Men nå beveger vi oss inn i produktivitet og planlegging for mental klarhet og det er et helt eget tema for en annen gang!

Hvordan gikk det? 

Har du noen gode tips til selvutvikling som er bra for både miljøet og lommeboka? Da vil jeg gjerne høre det i kommentarfeltet! La oss hjelpe hverandre å bli bedre!

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer