Regifting | Hva og hvordan

Hva er re-gifting?

Kort fortalt handler re-gifting om en intensjon om å ikke la noe gå til spille. Når vi re-gifter gir vi ting en mulighetet til å leve videre, glede andre og bidar til redusert miljøbelastning som en følge av økt produksjon.

Store og små tiltak

Too good to go eller Holdbart er gode eksempler på tiltak og løsninger som virkelig jobber med et spesifikt problem, for å redusere de negative konsekvensene av matsvinn.

Mange kleskjeder har begynt å ta gamle klær og sko i retur, slik at det kan bli til nye plagg. Om kvaliteten er forringet for mye kan man likevel alltid bruke det til noe, som for eksempel isolasjon i nye hus.

Det blir stadig mer populært å ha fokus på sirkulærøkonomi, et begrep som beskriver hvordan alt vi produserer skal kunne bli resirkulert eller omdannet til nye ressurser uten å bli etterlatt som en miljøpåkjenning.

Re-gifting er for alle

Re-gifting er noe vi alle kan gjøre. Der er både gjenbruk og et bidrag til bedre fordeling av ressurser og mindre press på økosystemet vårt.

Det er mye vi kan gjøre for å forbruke mindre selv, men det vi ofte ikke har kontroll over er hva andre velger å gi oss. Jeg vokste selv opp med en pappa som ofte kjøpte ting til meg som jeg ikke hadde hverken ønsker meg behov for eller hadde bedt om. Det var bare hans måte å vise kjærlighet på, og det nyttet ikke å overtale han til noe annet.

Når det ikke fungerer å si nei takk, kan re-gifting være en god idé av flere potensielle muligheter. En sekundærgevinst er at du sparer penger.

Er det ikke respektløst?

“Jeg kan vel ikke gi bort en gave jeg har fått av noen andre?”

Jo! Det kan du så absolutt. For selv om andre har lagt tid, penger og kjærlighet i noe, så betyr ikke det at vi må beholde det for alltid. Faktisk er det verre om vi oppbevarer ting ubrukt, om det finnes andre der ute som kan få brukt for det. En ting mindre som noen må kjøpe, og som må produseres unødvendig. La kjærligheten i gaven få leve videre!

Det en vinn-vinn situasjon for fellesskapet. Er du med meg så langt?

Re-gifting i praksis

Jeg husker jeg hadde en barndomsvenninne som hadde en skuff hjemme i kommoden sin med gaver hun skulle gi bort i bursdager eller jul. Der og da synes jeg det var litt merkelig, men når jeg ser tilbake på det nå tenker jeg faktisk at hun var forut for sin tid.

Hvorfor ikke samle på ting som du tror kan bli en perfekt gave til noen andre, dersom du ikke får bruk for den selv? Det er jo kjempesmart! Det du ikke finner en god ny eier-match til kan du selvsagt fremdeles levere til bruktbutikker eller selge på nett.

Som alltid med innkjøp av gaver, må du ta hensyn til hvem personene er, hva de trenger og spørre hva de ønsker seg. Det handler ikke om å dumpe noe over på andre, men om en gest som betyr noe. Et gjennomtenkt valgt fordi du tenkte på vedkommende når du holdt i den tingen. Å skulle det ikke bli match, så har du unngått å bidra til overprofuktsjon og forbruk.

Gi slipp på tingen, behold omtanken

Samtidig må du selv klare å ha en “non-attachement” forhold til det du selv gir bort. Fordi igjen, er det bedre at varer i omløp blir benyttet av mottakeren enn at det blir støvfangere hvorpå andre likevel kjøper inn noe nytt de kanskje ikke hadde trengt. Hold denne tanken i hodet: Jeg gir en verdi videre fordi det nettopp er av verdi – ikke fordi jeg er utakknemlig eller ufornøyd med valget til den jeg fikk gaven av.” Livets rett er en gave.

Kunsten å gjøre re-gifting til noe moderne og meningsfullt

Alt handler om hvordan du går frem. Med gode intensjoner, respekt for den du har fått noe av, og et geniunt ønske om å la ting gå i arv eller til noen som har mer behov for noe enn deg selv så har du rett mentalitet.

Dette kan du enkelt få frem på din egen personlige måte, med visdomsord, humor eller blodig alvor. Hva enn som er din eller mottakers stil, kjør på.

Fra nå av anbefaler jeg deg å alltid legge ved re-gifting tags på alle gaver du gir. Hvorfor? Fordi du ufarliggjør og tillater og ikke minst oppfordrer mottakeren til å gi tingene videre dersom det ikke var en god match, noe du hadde behov for eller som du tror andre kan ha mer bruk for enn deg.

Vi gjør det jo hele tiden når vi donerer til second hand butikker. Dette er ikke noe annerledes. På denne måten kan du ufarliggjøre prosessen og inspirere andre til å gjøre det samme.

Hva med å fortelle noen om hvor mye noe har betydd for deg i en lang stund, og nå ønsker du å gi den muligheten videre til andre, og skulle det ikke passe, så tar du deg ikke nær av det!

Hvordan lager du re-gifting tags?

Slik lager du re-gifting tags

Du bør lage de av gjenbruk eller avfallsmaterialet, hvis ikke vil du jo litt av hensikten opphøre. Om du skal kjøpe tags eller kort – da forbruker du jo – unødvendig igjen. Så bruk rester av karting, tusj, penner, hobbysaker og ting du har liggende. Det finnes ingen fasit og heller ingen begrensning.

Tips! Husk at fine re-gifting tags kan være en gave i seg selv, som mottaker kan få og bruke igjen selv! Vi snakker mange ganger vinn her. Kanskje du vil parre det sammen med noen andre miljøvennlige gaver? 10 tips til miljøvennlige gaver kan du finne her!

Da håper jeg det kribler litt i fingertuppene etter å hente saks, lim og tusj! Tagg oss davel, om dere lager tags!

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer