Shoppestopp! Slik lykkes du!

Bli med på shoppestopp!

Shoppestopp? Hæ, nei? Går det ann å leve et helt år uten å kjøpe noe nytt? Ja, såklart er det mulig! Legg merke til at det står – ikke kjøp noe nytt. Med unntak av en kategori – undertøy og sokker. Det kjøper vi ikke brukt av åpenbare årsaker. Et gladnyhet er at vi snakker om fysiske produkter – så det gir mer spillerom for deg som allerede var ganske skeptisk. Vi skal se nærmere på hvordan vi kan lykkes med shoppestopp, men hvorfor skal du gidde? Her får du servert noen gode grunner:

3 gode grunner til å prøve shoppestopp

1. Produksjon reduserer våre felles ressurser

Shoppestopp - Felles ressurser

Det mest bærekraftige vi kan gjøre er å bruke ting vi allerede har fra før – eller anskaffe oss ting som ikke krever at vi må ta fra felles ressurser er det mest optimale valget vi kan ta. Men vi kan ikke leve forbruksfritt. Vi må spise, vaske oss, kle på oss, reise, bo og jobbe. Derfor kan det å redusere forbruket vårt faktisk ha en veldig stor betydning for fellesskapet og fremtiden, spesielt om alle gjør det samme. Noen må gå foran, så hvorfor ikke deg?

Foruten nedpløying og bruk av landområder, går søppel fra emballasje og avfallstoffer fra produksjon tilbake ut i naturen og kretsløpet og forgifter og forringer naturen og artsmangfoldet vårt. Vi har alle godt av mangfoldig natur rundt oss. Det er grobunn for både sunn og næringsrik matproduksjon og ren luft å puste i. Altså to ganske elementære behov vi alle bør beskytte.

2. Overforbruk tar tid, innsats og gir stress

Stresset

En ting som er sikkert at vi lagrer og kaster enormt mye ting. Mat, klær og utstyr. Hver tredje handlepose med mat går rett i søpla! Vi kjøper og anskaffer oss generelt mer enn vi trenger. Det er lett å la seg friste når vi ser tilbud, salg eller fine ting. Men for sjelden spør vi oss selv om vi faktisk trenger noe men handler på impuls. Derfor vil ofte kjøp som ikke er godt gjennomtenkt havne i skapet som støvsamlere eller bli hengende på en henger fordi anledninger til å bruke det aldri kom. Når vi bruker noe så sjelden som et par ganger i året – trenger vi det egentlig?

Poenget er at vi bruker mye unødvendig tid på å gjøre innkjøpene, men også å organisere, rydde, vaske og oppbevare dem. Jo mer du har, jo mer rot blir det hver eneste dag. Rot skaper stress og gir deg mer jobb. Du mister tid du kunne brukt på mer meningsfulle aktiviteter som heller gir deg påfyll av energi og glede.

3. Spar mer penger og få mer ro i sinnet

Shoppestopp-spare penger

Iallefall om du er en som månedlig går til nye innkjøp. Men selv de som er gode på å ikke kjøpe nytt vil spare penger på å kjøpe brukt, arve, låne eller lage selv. Dersom du tar med matvarer i beregninger er det veldig mye du kan spare på å planlegge og kjøpe smartere. Bli enig med deg selv om at du skal bruke opp restene i kjøleskapet før du kjøper noe nytt. Tøm fryser og tørrvare skap. Når var sist gang du sjekket utløpsdatoen på øverste hylle forresten?

For de som sjelden kjøper seg noe nytt vil besparelser være mindre. Da er det kanskje redusert stress og arbeid som er den største besparelsen. For hver ting du kvitter deg med, gjennom å bruke det opp, donere eller selge, vil du få mer og mer mental kapasitet til mer positive ting.

Sånn! Det var tre gode argumenter for shoppestopp. Nå hvordan skal vi få det til i praksis?

10 tips for å lykkes med shoppestopp

Shoppestopp i praksis

1. Kvitt deg med ting du ikke trenger

Dette punktet hører sammen med punktet under. Gå gjennom tingene dine. Kategori for kategori og finn ut av om dette er ting som faktisk brukes, som du liker, elsker eller som betyr noe for deg. Hvis ikke – hvorfor tar du vare på det? Skyldfølelse? Latskap? Overveldet? Gjør deg selv en tjeneste og rydd unna ting du ikke trenger. Da er det lettere å ha oversikt og flippe overforbruk.

Hvis du synes det er for mye å ta en kategori hver dag. Start med en ting i dag, to ting i morgen, tre ting dagen der etter. Så fortsetter du slik til du ikke kan kvitte deg med mer ting. I år følger mannen og datteren min den metoden, mens jeg regner sammen hvor mye det blir i uken og samler i en boks i løpet av uken. Hvor mange ting kan du kvitte deg med før det sier stopp?

Husk at dette er en fin måte og re-gifte, donere og gi bort til noen som trenger det!

2. Skaff deg en oversikt over det du har

Når du vet hva du har er det mye enklere å ikke kjøpe noe du egentlig ikke trenger. Hvis 2021 er året da du endelig skal få ryddet skikkelig opp i hus og hjem. I skap og skuffer. Da har du mye positivt å se frem til. Det er mye enklere og morsommere enn du kanskje tror. En gevinst du får mer en gang er å slippe å forholde deg til rot, stress og unødvendig merarbeid. En minkende klesvask er for eksempel er gevinst ved å få kontroll på garderoben.

Jeg liker også spesielt muligheten til å vise frem og sette synlig de tingene som faktisk betyr noe for meg. Å ha fine og oversiktlige hyller på kjøkken og bad og i klesskapet gjør det lett å lage mat, planlegge dagene, pakke til turer og holde det ryddig. Jeg trenger ikke lure på hva jeg har.

3. Lag en ønskeliste og ha den synlig

Du kan selvsagt lage deg en virtuell ønskeliste på en app som Trello, eller på notater på mobilen din. Poenget er at hver gang du kommer på noe du har lyst på setter du det på ønskelisten etter å ha vurdert om det er noe du helt ærlig faktisk trenger. Når det nå står der, kan du planlegge innkjøpet og begynne å se etter det brukt, lånt, arvet. Slik unngår du å kjøpe noe du ikke har behov for.

4. Finn nye måter å skaffe/avskaffe ting på

Før du går til innkjøp av eller kvitter deg med klær sjekk de fem R’ene eller 10 alternativer til fast fashion. Se om du kan du redusere (unngå å kjøpe), reparere, gjenbruke, resirkulere/donere eller bruke klærne til noe annet enn det originalt var tiltenkt? For eksempel. Trenger du nye sminke pads, et teppe eller et handlenett? Kan du lage der av klær/rester som er for små eller gi det til noen du kjenner, som kanskje igjen har noe du kan få eller låne. Kan du spørre en snill farmor om hjelp. Å kjøpe brukt, låne, leie eller arve er også fin-fine alternativer.

Her er det viktig og smart å kjenne seg selv om hvem man er. Er du en som liker å pusle med små prosjekter som sy, klippe og lime eller male – eller er du det ikke? Velg en metode som passer deg, hvis ikke vil ting bare bli stående og gi deg dårlig samvittighet.

5. Lag sparemål og følg med på femgangen

Hvor mye brukte du eller din husholdning på klær og utstyr eller mat i fjor? Hvis du ikke har muligheten til å få tallene fra nettbanken din, vet du kanskje likevel sånn omtrent hvor mye penger du brukte i måneden. Ta utgangspunkt i det. Det trenger ikke å være perfekt. Lag en månedlig kalender og skriv inn summene. Gjør det gjerne til et familieprosjekt.

Hvor mye kan dere spare til sammen og enda bedre – hva skal dere bruke de sparte pengene på? Det går ann å bruke spare apper for å holde øye med sparingen og sparemålene dersom det gir mer motivasjon, men en hjemmelaget tracker er også helt innafor. Sparing er gøy! Iallefall når man vet hva man sparer til!

6. Benytt muligheten til å nedbetale på gjeld

Nedbetaling av gjeld er også sparing, fordi det frigjør ressurser fremover i tid. Det høres bare kjedeligere ut fordi du ser det som at penger som er dine går til noen andre. Men i realiteten er det jo penger du ikke hadde i utgangspunktet som du må gi tilbake. Å det i seg redusere forpliktelser og mindre ting, mennesker eller selskap og forholde seg til. Mindre gjøremål på sikt. Mindre energisluk. Lag et mål for dette året og skriv ned hva du/dere har oppnådd når målet er nådd.

7. Velg online produkter eller leie løsninger

Husker du at vi snakket om shoppestopp på fysiske ting? Har du lyst på bøker, et kurs eller et plagg. Sjekk om det går an å anskaffe det i en virtuell versjon. Altså en e-bok, et nettkurs eller program. Eller leie nye klær hver måned istedenfor å kjøpe noe nytt i fysisk forstand. Jo, det er helt sant. Det går faktisk an å leie klær nå! Hos Fjong kan du velge mellom ulike kles abonnement. Har du noen fine klær hengende i skapet som ikke brukes, kanskje du kan tjene penger på å leie ut klærne dine! Flere tips til bevisst selvutvikling finner du også her.

8. Finn inspirasjon og likesinnede

Fyll soMe kanalene dine mer gode rollemodeller som har fokus på minimalisme, gjenbruk, sparing og bærekraftig forbruk. Følg andre som skal ha shoppestopp. Bli med i Facebook grupper eller lignende for å finne likesinnede og lag din egen heiagjeng. Inviter venner til å være med. Følg for eksempel hastagene #shoppestopp eller #buynothingnew #mimimalisme.

9. Gi deg selv små belønninger underveis

Kanskje du kan bruke ønskelista di som motivasjon for å gjennomføre året? Hva om du lager den en plan på at du skal unne deg en ting fra ønskelista hver måned, eller med lengre intervaller i mellom, dersom det er ting som koster mer. Du kan belønne deg med mange ting, men husk at poenget fremdeles er å ikke kjøpe noe fysisk nytt.  Sjekk også ut denne listen med miljøvennlige gavetips – som kanskje inneholder noe du kan unne deg selv i løpet av året!

10. Før en takknemlighetsdagbok/blogg

Skriv opp daglig, ukentlig eller månedlig hvilke positive ting du har oppdaget, kjent på eller funnet ut av underveis. Hva er det som er bra med å kjøpe mindre, hva har du lært om deg selv eller om andre områder av livet som en konsekvens av å ha kjøpt mindre? Tenker du annerledes, føler du deg annerledes? Hvordan da? Har du brukt mer tid mer familien, vært mer ute i naturen, lært deg en ny ferdighet, lagd mer sunn mat fra bunnen av? Uansett hva det er for deg. Skriv det ned og se på det ofte.

Da gjenstår det bare å si masse lykke til med din shoppestopp! Du kan starte når du vil og sette en frist du selv bestemmer. Dersom du selv har noen flere tips til å lykkes med shoppestopp fortell dem i kommentarfeltet!

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer