Downsizing | 5 ulike metoder

Mindre er mer

Jeg elsker å kvitte meg med ting. Downsizing og opprydning er noe av det som gir meg aller størst glede av alt. Høres jo helt sinnsykt ut, men sånn er det fordi for hver ting jeg rydder bort får jeg mer plass. Mindre ting betyr mer plass til det som virkelig betyr noe. Plass til det ting jeg elsker og som gir meg glede. For ikke å snakke om all tiden jeg sparer hver eneste dag!

Ok, så uansett hvor du er i prosessen. Viderekommen eller ny. Det finnes mange veier til et enklere liv, og ikke alle passer for alle. Noen liker å ta seg god tid, gjøre ting sakte. Andre liker å bare få det gjort! Ute av syne, ute av sinnet. Derfor vil jeg her presentere dere for flere metoder du kan bruke når du skal skape deg selv et enklere liv med downsizing. Husk at ting som ikke har en verdi for deg, kan ha verdi for andre. Selg, gi bort eller doner.

Det eneste spørsmålet du trenger

Bringer denne gjenstanden glede eller verdi inn i livet mitt? Altså elsker du den, liker du den eller bruker du den? Hvis ja. Behold. Hvis nei. Takk for alt og farvel.

Mitt langsiktige mål er å klare å opprettholde et minimalistisk miljø rundt meg selv så jeg kan ha et fritt og givende liv. Ting har en merkelig tendens til å krype inn igjen, så dette er en pågående prosess som krever av vi er påkoblet og bevisste. Men prosessen blir lettere og lettere hele tiden, fordi etterhvert som du har færre ting, har du mer tid og mer ledig mental kapasitet.

Husk! Det ikke handler om å kvitte seg med alt man har – eller ha minst mulig – det handler om å beholde det som har en nytteverdi og som fylle hjemme og livet ditt med ting som gir deg enten mening eller glede!

La oss ta en titt på de ulike metodene!

1. Downsizing – En ting av gangen metoden

Downsizing for de forsiktige
For de forsiktige

Dette er virkelig metoden for deg som liker å ta deg god tid. Du vil heller bruke tid på prosessen, slippe å føle noe press og gjøre det i ditt eget tempo. Kult! Minimalisme er for alle. Finn frem en eske og bestem deg for hvor mange ting du er villig til å gi slipp på hver dag, hver uke eller hver måned. Så fyller du opp esken til den er full. Når den er full, starter du på en ny.

For de som synes det er vanskelig å kvitte seg med ting, anbefaler jeg å lese introduksjonen til Downsizing. Der går jeg mer i dybden på hvorfor vi samler og hvorfor downsizing kan gi det et bedre liv. Forhåpentligvis åpner det øynene dine for hvordan downsizing kan hjelpe nettopp deg!

Tips: Gi barna og partneren sin egen kasse. Så går der plutselig unna likevel.

2. Downsizing – Kon Mari metoden

kon mari metoden
For de organiserte

Marie Kondo fokuserer på at du skal fylle livet ditt med det som gir deg glede, være takknemlig for det du har hatt men gi slipp på det du ikke trenger. Hun oppmuntrer til å gjøre det kategori for kategori. Steg for steg.

La oss være ærlige et lite sekund. Skulle du tatt alt på en dag hadde du gitt opp ganske fort. Da kan en god metode være å ta downsizing på et område av gangen. Start alltid med dine egne ting. Du kjenner deg selv best. Dessuten vil det å ha orden på dine ting gi deg mer motivasjon til å fortsette med resten. En kategori kan for eksempel være: Klær, sko, utstyr, bøker, papirer, hobbysaker, friluftsliv, spill osv.

Tips: Minner kan fint tas vare på i digitalt format i en skyløsning!

3. Downsizing – Kapsel metoden

For de ubesluttsomme

Det vil alltid være ting du er usikker på om du vil få brukt for. I et livsperspektiv vil det jo alltid være en mulighet for at du en gang i livet vil kunne få glede av ellr brukt for noe som nå ligger å samler støv. MEN, er verdien av energisluket aka dårlig samvittighet, negative påminnelser om for lite tid noe du vil bruke mental plass på, istedenfor å kvitte dte med de sakene nå – og heller leie, låne eller kjøpe det på nytt når du faktisk får tid igjen? Putt det i kanskje kassa. Har du ikke tatt det opp, brukt det eller tenkt på det i løpet av 3 måneder? Da er det trygt å gi slipp på det. Heia deg!

Tilpasning: Øk 3 måneders grensa til 6 måneder eller mer.

4. Downsizing – Flyttemetoden

Downsizing - challenge
For de litt ekstreme

Dette er for deg som virkelig er litt gæern og som har lyst på en skikkelig downsizing challenge. Og som ikke sier nei takk til å sette av en pakkedag. Lat som du skal flytte. Pakk ned alt du eier i esker på kategori. Så lever du livet ditt som vanlig. Hver gang du trenger noe eller savner noe, pakker du det ut. Men bare det du skal bruke. Etter 3 måneder beholder du de tingene som du faktisk har brukt, og kvitter deg med resten.

Tilpasning: Bruk resultatet som en øyevekker, men ta høyde for høytider.

5. Downsizing – Minimalisme utfordringen!

Hvor mange ting?
For de som liker konkurranser

Her har du er en real utfordring startet av gutta i The minimalist. De kaller det «The 30 day minimalism game» og du finner masse inspirasjon om du sjekker #minsgame. Det går ut på å starte en dag med å kvitte deg med en ting. Neste dag to ting. Deretter tre ting. Slik fortsetter du. Du kan utfordre deg selv, utfordre venner, familiemedlemmer og kjente for å se hvem som klarer å holde ut lengst. Den personen vinner.

Uansett er alle vinnere, for uavhengig av hvor langt dere kommer har dere klart å kvitte dere med unødvendige ting. Holder du ut i 30 dager har du klart å kvitte dge med ca 500 ting! Hvor mange dager holder du ut?

Tilpasning: En mellomting mellom metode 1 og 5. Velg et tall du synes virker høyt for akkurat deg, finn en kasse og sett en deadline. Klarer du det i tide?


Da gjenstår det bare å si lykke til! Etter flere år med downsizing kjører jeg på med utfordring. Hvor mange ting tror dere jeg klarer å kvitte meg med på en måned? Og hva med deg? Hvilke metode velger du?

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer