6 ting du kan fjerne fra CVen

Når du skal vurderes opp mot en aktuell stilling er jobben din å fjerne alt støy og levere den aller mest relevante informasjonen til arbeidsgiver. Det betyr i praksis 3 ting:

  1. De som har mye og lang erfaring må kutte ut alt som ikke er eller kan gjøres relevant i forhold til stillingen/bedriften.
  2. De som har lite eller manglende erfaring må være kreative og finne måter å gjøre indirekte og uformell kompetanse relevant.

Uavhengig av hvilke gruppe du faller innunder, bør du fjerne alt som ikke handler om deg som en potensiell arbeidstaker i henhold til jobben som er lyst ut.

Det er 6 ting du fort kan fjerne fra CVen. Hjelp arbeidsgiver å raskere få et overblikk over hvem du er og hvorfor nettopp du passer perfekt til den utlyste stillingen.

Dette er kun et forslag på 6 ting du ikke trenger å ha på CVen. For husk at alt du tar med blir tatt med i en helhetlig vurdering. Det finnes ingen fasit som sier hva du skal og ikke skal ha med på CVen. Det handler egentlig bare om en ting:

Er det relevant for stillingen du søker på?

Hvis ikke, fjern det. Hvis ja, få frem hvorfor det er relevant, men bruk gjerne søknadsteksten og eventuelt litt av plassen i oppsummeringsdelen på CVen. CV skal benyttes mer som et oppslagsverk. Vi ønsker å få arbeidsgiver gira på deg, sånn at han er motivert og nysgjerrig på å lese søknaden din og forhåpentligvis kalle deg inn på intervju.

Så la oss se på hva du kan fjerne for å spare litt plass, eller redusere unødvendig støy. Husk likevel at du kan liste uformell/ikke – lønnet arbeid under arbeidserfaring på CV, men de trenger ikke sitt eget felt.

1. Alder

Din oppgave er å vise arbeidsgiver at du har 1. Erfaring 2. Ferdigheter og 3. Kunnskap som skal til for å lykkes i jobben. Hvorfor skal du da fortelle de hvor gammel du er? Du får nok av plass og tid til å fortelle at du har lang og bred kompetanse i både oppsummeringsfeltet på CVen og i søknadsteksten, samt vil de se det på erfaringene du har listet opp under. Det er åpenbart ikke en hemmelighet, og når du vurderes til å bli ansatt må du selvfølgelig oppgi alder, men poenget er bare at vi vil tillate arbeidsgiver å vurdere deg – før de blir oppmerksomme på alder.

Dog. Dersom du er ung kan du nevne alder i oppsummeringen på CVen, det vil da fungere som en forklaring på hvorfor du ikke har rukket å skaffe deg mer arbeidserfaring.

2. Kjønn

Om du identifiserer deg som kvinne, mann, ikke- binær eller flytende kjønn – det skal i utgangspunktet ikke ha noe å si når du søker jobb. Det er i utgangspunktet ikke lov å diskriminere, men du vil likevel komme over annonser hvor det står at enkelte kjønn oppfordres til å søke.

Et eksempel vil være når du vil søke på en stilling som for eksempel personlig assistent, hvor arbeidsleder ønsker seg en assistent av samme kjønn med tanke på for eksempel dusj og andre intime situasjoner.

Identifiserer du deg som noe annen enn de tradisjonelle kjønnskalssene, mann og kvinne? Har du skiftet kjønn eller har erfaring med å være født og leve i feil kropp? På enkelte arbeidsplasser hvor man arbeider med kjønn, relasjoner, seksualitet og psykisk helse kan det være verdt å nevne i søknaden at du har erfaringskompetanse på området.

3. Sivil status

En status er nettopp bare det. Enda en merkelapp. Om du er gift, singel eller etterlatt har ikke noe å si for hvor bra du kan utføre en jobb. Men det ligger mange føringer for tolkning i statuser. Du trenger ikke føre opp dette på CV.

Hva med familie og barn? Det er ikke ulovlig å nevne at man er gift, singel eller har barn men jeg tenker at det passer best i søknadsteksten om du ønsker å ha det med. Nettopp fordi du har plass til å gjøre det relevant i forhold til stillingen.

Om du har du lite relevant arbeidserfaring og er mor til barn med spesielle behov eller hadde en søster med somatisk sykdom som du hjalp til med under oppveksten kan du føre dette opp som arbeidserfaring på CVen og skrive om det i både i oppsummeringen på CVen og i søknadsteksten.

4. Adresse

Må du føre på din personlige bostedsadresse? Nei. Men du kan for eksempel skrive: by, land. Eksempel: Jessheim, Norge. I disse personvernstider kan det faktisk føles litt deilig at ikke den private adressen din ligger tilgjengelig rundt om på mange av Norges kontorer.

5. Fritidsinteresser

Det er supert om du har et rikt sosialt liv og det er supert om du ikke har det og trives med det. Poenget er at om du skal jobbe som selger av sportsutstyr så er det ikke så relevant at du driver med kurvfletting og portrettmaling på fritiden. (Med mindre dette er den eneste erfaringen du har, da må vi jobbe med å gjøre den relevant.) Har du derimot en relaterbar fritidsinteresse. Ta det med i søknadsteksten! Bruk adjektiver om deg selv for å få med litt av personligheten din inn i oppsummeringen på CVen. Om du for eksempel spiller en sport og søker på jobber som selger i sportsbutikk, så kan du for eksempel begynne oppsummeringen slik: Aktiv kundeservicespesialist med stor interesse innenfor hockey og vintersport…

Som nevnt over. Jo mindre erfaring, jo viktigere blir det å flette inn relevante interesser i oppsummering på CVen og i søknadstekst. Husk at verv, trenervirksomhet og frivillig arbeid skal inn under arbeidserfaring og er ikke en del av fritidsinteressene – selv om – du gjør de på fritiden!

6. Referanser fås på forespørsel

Dette vet alle, så hvorfor kaste bort tre linjer på CVen til noe som ikke gir ny informasjon? Du kan føre opp referanser med kontaktinformasjon direkte på CVen, om du har snakket med dem på forhånd. Jeg anbefaler det ikke med mindre det blir etterspurt. Du ønsker å skaffe deg så mange muligheter du kan til å snakke med arbeidsgiver, om det så er at de spør om referanser. Hvis du jobber med oppdrag kan det være en fin visuell måte å vise frem referansene dine ved å legge til bedriftenes logoer i bunn. Men det er kun dersom bedriftene er kjente for allmennheten, hvis ikke vil det ikke gi noe ny informasjon til arbeidsgiver

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer