Oppskrift på CV oppsett

Før jeg viser dere hvordan dere kan strukturere CVen så vil jeg forklare en ting og repetere to andre ting:

Relevans først

Det viktigste og mest relevante bør alltid komme først. Det er fordi man leser fra topp til bunn, og dersom det mest relevante kommer til slutt, kan det hende din CV allerede har havnet i NEI bunken. Dette vil ha innvirkning på min foreslåtte struktur i noen tilfeller. For eksempel om du nettopp ble ferdig med en master innenfor det yrke du søker jobb i. Da er det høyst relevant informasjon som bør flyttes oppover på CVen.

Tilpass innholdet til bransje og stilling

Regelen for hva som bør med på en CV er relevans. Alltid. Om dere følger meg en periode vil dere til slutt ha hørt ordet relevans så mange ganger at det blir det eneste dere forbinder med CV og søknad. Og det er bra! For da kommer dere langt. De som har mye arbeidserfaring bør lage en eller flere versjoner hvor de tilpasser CVen til ønsket yrke/stilling/bransje og på den måten kan kutte/fjerne eller tilpasse det som ikke er relevant. Ja, det er litt jobb, men det vil være verdt det. Husk at å være jobbsøker, det er en fulltidsjobb. Jo mer innsats du legger i det, jo bedre og raskere vil du få resultater. Dette er også en nydelig trening og forberedelse til intervju. Men, man kan ha mye erfaring og likevel ikke mye relevant erfaring, så se neste avsnitt.

Finn gullet i det du allerede har

De som har lite arbeidserfaring må jobbe ekstra godt med det de har, og trekke ut alt de kan som kan være relevant fra det. Husk å få med uformell kompetanse og livserfaring. Om det ikke passer på CV, så ta det med i søknadsteksten. Dette kan være de to årene du pleide bestemor før hun døde. Da du var på språkreise i Paris. Da du var barnevakt. At du har vært ansvarlig for innkjøp og matlaging i boligen du jobbet det siste året. At du har passet småsøsken eller vært barnevakt for naboen. Det kan være at det å ha jobbet som grafisk designer – noe som krever planlegging, kreativitet, samhandling med kunden, forståelse, kommunikasjon og tidsstyring – er fantastiske egenskaper og ferdigheter å ha når du skal jobbe med voksne med spesielle behov. Det finnes ingen grenser for hva du kan gjøre relevant. Vær kreativ!

Husker du at jeg sa at det er en fulltidsjobb å være jobbsøker? Hva tror du du kan bruke den erfaringen til?

Slik kan du strukturere en CV

1. Fullt navn og bilde (hvis du vil)

Bruk gjerne navnet som overskrift istedenfor CV. Over 60% av arbeidsgivere foretrekker bilde på CVen. Men det kan slå flere veier, spesielt om du er eldre og allerede har problemer med å få intervju. Prøvd deg frem. Legg ved et profesjonelt bilde av deg selv. Hvis du lurer på hva jeg mener med det så kan du lese mer om det her: Praktiske tips til bilde på CV.

2. Kontaktinformasjon

Telefonnummer og e-post kommer du langt med. Du kan gjerne legge til sted/by, land. Linkedin adresse om du har en profil der (hvis ikke, skaff deg en!). Om du jobber med noe kreativt og har en nettside kan du legge ved link til det (hvis relevant for stillingen). Ikke legg ved link til private kanaler på sosiale medier. Hvis du har portfolio på Instagram og bedrift side på Facebook så er det selvsagt lov å legge dette ved. Fokuset  er som alltid på relevans – og deg som offentlig person – ikke privat.

3. Oppsummering av kvalifikasjoner

En oppsummering er litt det samme som en salgspitch. Hvis du synes det er ekkelt, så les dette innlegget: Mindset på intervju. Du skal kjapt (og relevant) gjøre rede for hvem du er, hva du kan og hvorfor du er rett for jobben. Kvalifikasjoner kan ses på som en helhetlig vurdering av kompetansen din, dine personlige egenskaper, motivasjonen din og hva du har oppnådd så langt. Forsøk å få med litt av alt dette – men så kort som mulig. Rundt 3-5 setninger, litt avhengig av lengde. Se på det som en oppsummering av resten av CVen din og søknaden din. Tenk: Om dette var det eneste en arbeidsgiver rakk å lese om deg, hva er det aller viktigste du ønsker å formidle?

4. Nøkkelegenskaper / ferdigheter

Her kan du bare bruke stikkord i kulepunkter. Jeg pleier å anbefale rundt 4-6, men om du har en veldig variert og lang erfaring kan du ta deg råd til et par ekstra så lenge det er… Ja, du gjettet riktig. Relevant. Du får bedre plass på CVen om du bruker | som skilletegn mellom stikkordene enn kulepunkter. Hvis du har en kort CV kan du bruke kulepunkter for å fylle ut siden. Noen ganger trenger man å slå sammen ord og lage en kort setning for å få frem poenget, det er lov selvsagt. For eksempel: drift og personalledelse eller koordinering av omsorgstjenester.

5. Arbeidserfaring

Skal du oppsummere relevant erfaring kan du skrive utvalgte erfaringer, eller oppsummerte erfaringer som overskrift. Skal du liste det i vanlig rekkefølge, så skriver du bare arbeidserfaring. Du skal alltid starte med det siste og du må ha med stillingstittel, bedrift og år. I min verden er det irrelevant om arbeidet har vært lønnet eller ulønnet. Har du mange korte praksisperioder i samme bransje etter hverandre kan du vurdere å slå de sammen. Det er forskjell på om du jobber en gang i uken versus hver dag. 80% og mer kan regnes som fulltid. Alt under kan beskrives som deltid. Hvis du har jobbet deltid i en periode, bør du kunne forklare hvorfor. Du kan for eksempel skrive at det var ved siden av studiene eller at du samtidig tok vare på barn. Det er mer vi kan snakke om relatert til hull i CV og forklaringer på deltidsarbeid, så jeg holder det kort for nå, slik at vi heller kan se på de temaene i dybden senere.

6. Utdannelse

Du lister det på samme måte som arbeidserfaring, med det siste først. Du må ha med navn på skole, studieretning og år. Hvis du ikke har fullført enda kan du skrive start år og til og med dato blir da per dags dato. Hvis du ikke gjennomførte hele studiet kan du liste emnene du har ferdigstilt og eventuelt hvor mange studiepoeng du har så langt. Vær beredt på å forklare hvorfor du ikke har fullført. Du kan også velge å fjerne utdannelse du ikke har fullført, spesielt om det er mange av de. Dersom graden av gjennomføring er lav, bør du vurdere om det er bedre å fjerne det. Dersom du kun har fullført noen få emner, men ingen grad kan det være en god idé å legge det under kurs istedenfor.

7. Kurs og sertifiseringer

Førerkort på bil, truckførerbevis, coach sertifiseringer og ulike kurs kan føres opp her. Du bør ha med navn på kurset, sted/skole/kursholder og kort om hva du lærte/ble sertifisert i. Det siste er valgfritt og kommer an på hvor selvforklarende resten er og hvor relevant det er for jobben du søker på. Sett det gjerne opp i relevant rekkefølge om du ikke har med årstall. Du ha årstall om du vil og om du får plass. Da kan det se bedre ut å sette opp kursene i kronologisk rekkefølge, men det nyeste først, akkurat som arbeidserfaring.

8. Språk

List opp morsmål, muntlig og skriftlig. Engelsk hvis du kan det og eventuelle andre språk. Om det er mange språk du bare kan litt av, trenger vi ikke gjøre arbeidsgiver kjent med det i denne bolken. Det vil ikke se så bra ut om du lister opp språk og skriver at ferdighetsnivået ditt er dårlig. Hvis du likevel vil, kan du føre det opp ved å skrive: Noe kjennskap til. Hvis du ønsker å liste språk du kan litt om, så kan du nevne i søknadsteksten hvorfor du tenker det er relevant for jobben. Det kan du også gjøre dersom du ikke lister det i CVen men likevel tenker at det er relevant. Dersom du er under utdanning i enkelte språk så kan du skrive nettopp det. Under utdanning. Du kan også slå sammen to språk, dersom ferdighetsnivået ditt er det samme. For eksempel:

Norsk(morsmål) og Engelsk: Muntlig: Meget god, Skriftlig: Meget god

Albansk: Muntlig: Under utdanning, Skriftlig: Under utdanning

Tegnespråk, Tysk og Spansk: Muntlig: Noe kjennskap til, Skriftlig: Noe kjennskap til

9. Teknisk kompetanse

Her lister du opp all programvare som er relevant for stillingen. Du kan bruke samme oppsett som på nøkkelferdigheter. Dersom stillingen ikke etterspør teknisk kompetanse må du ikke fylle inn dette området med spesifikk programvare. MEN. Dersom du har kompetanse på programvare som jevnt over anerkjennes som normen i den bransjen, slik som Microsoft Office er mange steder, så kan du likevel legge det inn. Her må du bruke litt skjønn og vurdere i henhold til den bransjen du skal inn i. Man kan eventuelt skrive noe generelt om datakunnskaper. For eksempel:

Jeg har gode tekniske ferdigheter og er vant til å bruke data som arbeidsverktøy. Jeg setter meg lett inn i nye programmer.

Dersom du derimot ikke har gode dataferdigheter og de ikke ber deg om å spesifisere, da gjør du deg selv en tjeneste i å la være å flytte fokuset over på noe som kan sette deg i et negativt lys.

10. Diverse relevant seksjon

Du skal ikke ha en overskrift som heter diverse. Men jeg har det fordi her kan du velge litt selv. Hvis du er skribent, så kan du ha en bolk som heter publikasjoner. Hvis du er fotograf så kan du ha en miniatyr portfolio. Hvis du er grafisk designer kan du ha en linje med logoer fra dine største og mest kjente kunder. Hvis du er coach kan du ha en uttalelse fra en klient. Hvis du har vært barnevakt kan du få en uttalelse fra barna (Det kan være en morsom og personlig vri om du skal søke på jobb i barnehage – Ikke så relevant om du skal jobbe som butikkselger – med mindre de sa noe om at du er en rå selger;)) Det er fritt frem så lenge det er relevant.

Da håper jeg du har fått en oversikt over hvilke bolker du kan ha med på din CV. Lykke til med utforskingen og skrivingen!

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer