Tips til bilde på CV

Når du skal søke jobb og lage CV er det opp til deg om du ønsker å ha bilde på CV eller ikke. Men når du har bestemt deg for at du vil ha bilde så er det noen ting bør tenke på. CV er et formelt informasjonsskriv til arbeidsgiver, det kan man ha i bakhodet. Vi ønsker å gi arbeidsgiver relevant informasjon, ikke vise de ting de kan henge seg opp i som får fokuset vekk fra deg som en potensiell ansatt.

Hva skal du huske på? Hva skal du unngå? Her er noen generelle tips:

Tenk på hvilke signaler du sender

Et bilde sier mer en tusen ord blir det sagt og jeg er helt enig. Man kan få utrolig mye informasjon ut av et bilde – og ofte er mye av informasjonen vi får feil, fordi vi kun tolker et førsteinntrykk uten noen videre kontekst. Vi ønsker ikke å la det være noen løse tråder eller uromomenter på CVen vår. Vi ønsker å være profesjonelle og at arbeidsgiver både skal se og vurdere innholdet i CVen, men også få en mer personlig tilknytning til oss. Som tidligere arbeidsgiver syntes jeg alltid at det var koselig å intervjue noen man allerede føler man har et slags forhold til. Man føler på en måte at man kjenner vedkommende litt etter å ha sett de og lest om de. Et bilde kan gi den følelsen. Det er kanskje derfor over 60% av arbeidsgivere liker bilde på CVen.

Hva betyr dette rent praktisk? Jo, det betyr at man ikke:

 1. Velger en selfie (med filter) man sendte til en venninne på snapchat
 2. Klipper seg selv ut av et kjæreste eller familiebilde
 3. Tar et bilde inne på stua med rot og leker og veggen full av bilder bak eller bruker et bilde med dårlig oppløsning (uklart)
 4. Bruker bilder fra fest eller der du drikker eller røyker eller er på stranda (lettkledd)
 5. Geiper (Med mindre du søker jobb som komiker eller sykehusklovn), viser peace tegnet med fingrene eller lukker øynene

Men man velger et bilde der man:

 • Synes godt og står litt ut fra bakgrunnen.
 • Har en rolig/nøytral bakgrunn.
 • Har på klær som er vanlig i den jobben du søker på.
 • Smil. Dette er ikke et passbilde, selv om vi skal se profesjonelle ut. Bilder med smil gir mer leseren en positiv følelse.
 • Er ren, pen og velstelt og ligner på deg selv. Velg et bilde som er maks 5-10 år gammelt.

Praktiske tips når du skal ta bilder med mobiltelefon

De fleste smarttelefoner i dag har bra nok kamera til at du kan få et bra bilde. Her er noen tips til hvordan du kan få best mulig bilder:

 • Ta bilder på dagtid. Gå ut på en gråværesdag, da er det veldig godt lys for å ta bilder og du får mindre jobb med å redigere skygger og lyse partier
 • Hvis du tar bilder inne kan du sette deg i nærheten av et vindu eller åpne en dør og bruke naturlig sollys som lyskilde (Husk at lyset da skal på deg og ikke bak deg.)
 • Be en venn, kollega eller familiemedlem om å ta bilde av deg eller bruk en tripod som du setter opp i rommet/ute. En tripod kan du få til rundt 100 – 200 kroner på for eksempel Clas Ohlson, sjansene for at du kjenner noen som har en du kan låne er også stor.
 • Ta mange bilder med ulike bakgrunn med en gang. Av 100 bilder kan det hende du bare er fornøyd med 10. Det er mer effektivt å ta masse bilder først og heller gjøre utvelgelsen og redigeringen i etterkant.
 • Du får best kvalitet om du ikke snur skjermen. Altså, at du får noen til å ta bilde for deg eller setter opp kamera på tripod og velger selvutløser.
 • Du kan redigere bildet direkte på mobilen din. Du kan for eksempel lagre et i sort/hvitt og et i farger så kan du velge senere når du lager CV, hva som passer best inn med tanke på malen.
 • Noen telefoner har også innstillinger for oppløsning, sjekk at din står på høyest mulig oppløsning for akkurat dette bildet.

Hva mer personlig stil og uttrykk?

Jeg vil først og fremst si at jeg elsker individualisme. Vær deg selv og alt det der – MEN. Min jobb er også å være ærlig med deg som arbeidssøker. Selv om det blir mer og mer aksept for å være seg selv og at mange arbeidsgivere klarer å se bakenfor personlig stil og tenke: Jo, dette er en potensielt bra ansatt, så gjør dessverre ikke alle det. Arbeidsgivere må tenke på risikovurdering. De må tenke på om kundene vil reagere eller om pasientene vil føle seg trygge osv.

Hvis du likevel vil kjøre på å jobbe for å bryte disse normene – Heia deg! Noen må gjøre den jobben også. Men vær da obs på at du kan bli diskriminert og nedvurdert på bakgrunn av utseende og ikke bare vurdert basert på kvalifikasjoner. Hvis du er en jobbsøker som har vært utenfor jobb en stund, så er kanskje ikke akkurat bilde på CVen det som må bli din kampsak. Få heller jobben først og deretter kan du fremme saken din:)

Hvis du liker å bruke heftig sminke eller har en veldig «uvanlig» stil til vanlig, vurder om arbeidsplassen du søker jobb hos ville satt pris på det. Søker du jobb som eiendomsmegler er det kanskje ikke et sjakk trekk og ta et bilde i full drag, men søker du jobb innenfor kunst eller kroppsmodifikasjon eller på et parfymeri så kanskje du glir rett inn. Det er alltid best å være på den sikre siden, så gjør research og besøk en arbeidsplass og observer i forkant.

Hva med tatoveringer og piercinger?

Heldigvis begynner dette å bli mer normalisert. De fleste i dag har faktisk en eller annen tatovering eller en piercing. Du kan likevel velge klær som dekker mer (jeg anbefaler aldri lettkledde bilder uansett) og kanskje bytte ut store smykker med noe mer nøytralt. Spør en venninne eller en kollega som ikke har samme stil som deg om hjelp/tips eller tilbakemeldinger.

Hvis du vil ha en virkelig brutal tilbakemelding så spør moren din;) De pleier ikke å legge så mye i mellom.

Lykke til!

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer