Hvordan komme tilbake til her og nå

Livet kan være mye

Livet er mye noen ganger, og det kan føles som om det sluker oss helt til tider. Så hva gjør du når du plutselig befinner deg midt oppi kaos, overveldethet, følelser som tar overhånd? Når du ikke føler deg som deg selv, eller som om du har kontroll på hverken deg selv eller livet ditt? Når du virkelig trenger noen verktøy for å komme tilbake til her og nå?

Hvordan komme tilbake til her og nå?

Malin har samlet en søt liten serie her for dere. Det er fem punkter vi begge tror kan være med å bidra til at man kan ta noen steg tilbake, lande litt og få tilbake fornuften og oversikten. Vi liker spesielt godt nummer 1 og 2 og bruker de ofte. Noe denne samtalen kan bevitne:


Malin: Hva synes du?

Elin: Digger det! Bruker nummer 1 daglig og nummer 2 når jeg er på randen av at angsten skal utvikle seg til et fullt panikkanfall og det funker utrolig bra faktisk!

Malin: Ja jeg og! Funker skikkelig bra! (hvorfor ellers skulle vi delt det med deg?;))

Elin: Tenkte med en gang på en alternativ tittel: How to not loose your shit!

Malin: Haha. Veldig passende tittel.

Elin: Ja, men disse punktene funker jo også veldig bra ETTER man har lost the shits også så….

Malin: Det er jo sant! Haha!


1. Stopp og ta 3 dype pust

hvordan komme tilbake til her og nå

Dette tar jeg meg i å gjøre flere ganger om dagen når ting blir for mye eller man kjenner tårene presse på. Det er ikke så lett å roe seg selv ned når man er forbanna eller sint. Men i min erfaring hjelper det – om man bare kan huske på det! Dessuten har du alltid med deg pusten uansett hvor du går.

2. Bruk alle sansene dine

Hvordan komme tilbake til her og nå - panikk

Når man er i ferd med å få panikk, eller angsten begynner å ta overhånd bruker vi masse kapasitet på å skanne kroppen og hva som skjer inni oss. Symptomene vi kjenner på, som er veldig reelle, som hjertebank, kvalme, svimmelhet eller pustevansker eskalere jo mer vi fokuserer på dem og kobler på tanker som forteller oss at vi er i fare, kommer til å svime av, kaste opp eller dø av hjerteinnfarkt. Da er det lett å gå inn i full panikk.

Selv om angsten ikke er noe vi kan velge bort eller kontrollere, kan vi kontrollere hvor vi plasserer fokuset vårt. Ved å flytte fokuset utover. Til hva du kan se, ting du kan ta på, lyder du hører eller ikke hører (stillhet), hva du lukter og eventuelt også hva du kan smake, vil fokuset ditt flytte seg vekk fra det som øker angsten og over til noe annet. Siden vi bare kan fokusere på en ting av gangen vil dette kunne hjelpe oss med å roe oss ned.

3. Ta en tur ut i naturen

Ta en tur ut i naturen

Det er bevist flere ganger at det å komme seg ut i frisk luft og være omringet av frisk natur hjelper oss å koble av å redusere stress. Stress har en tendens til å virkelig henge igjen i oss, spesielt om det er kronisk stress. Det er fordi vi fortsetter å fortelle oss de samme historiene igjen og igjen og vi tror på dem. Hjemme er du kanskje omringet av hundrevis av oppgaver du «skulle» ha gjort og det er vanskelig å gi slipp på noe vi står midt oppi.

Å tilbringe mer tid i naturen kan hjelpe oss å gi slipp eller i det minste å få en pause fra å være midt oppi stresset. Når vi omringer oss av natur, som er gratis, stressfritt og tilgjengelig for alle, kan det hjelpe oss å åpne øynene for at vi faktisk er en del av noe større. I naturen kan vi bare være oss selv, uten at noen dømmer oss og uten å ha en sekundær agenda. Vi får tid til å prosessere, tenke ferdig en hel tanke. Egentid og stillhet er viktig for oss.

4. Danseterapi

Danse det ut

Det å bevege kroppen er viktig for å få i gang systemet, løse opp og bevege oss på en mer naturlig måte. Vi sitter, står og går mye. Stress setter seg i kroppen. Kroppen er laget for å tøye og bøye og brukes på mange måter som vi ikke naturlig får gjort i løpet av en arbeidsdag bak en pult. Å bevege oss hjelper oss å kvitte oss med stress – også ved å fokusere på noe annet som vi nevnte over.

Sett på din favorittsang og dans deg løs. Du trenger ikke være flink til å danse for å oppleve fordelene med det. Hopp, skli, syng og rop. Skru opp lyden på musikken og slippe deg løs. Trekk for gardinene og kjør på!

5. Gjør noe du liker

Skriv dagbok

Hva liker du og gjøre? Hva er det som hjelper deg å komme inn i flow, hvor du glemmer tid og sted og bare eksisterer? Gjør det! Gjør det fordi du liker det, ikke fordi du skal prestere. Gjør ting du vet gjør deg godt og som hjelper deg. Det handler rett og slett om å slutte å stå i veien for seg selv, ved å bli i det som er vanskelig.

Det er ikke en unngåelse dersom du trenger en pause for å roe deg ned å komme i balanse igjen. Det er selvhjelp. Det er nok av tid senere til å håndtere stressede ting, og med et mer balansert og klart hode, kan du lage en plan istedenfor å agere utifra automatiske reaksjoner. Hva liker du å gjøre?

Lagre denne som en påminnelse!

Hvordan bli mer her og nå

Vi håper du har fått med deg noen enkle og gode verktøy som kan hjelpe deg å roe ned, gi slipp på stress og være mer her og nå. I det som skjer. Ikke i fortiden som vi ikke kan endre eller i fremtiden som ingen kan forutse. Her finner du også en annen øvelse fra Malin.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer