10 tips til miljøvennlige gaver

Når det nærmer seg jul lurer mange på hva som kan være en miljøvennlig gave. Høytidene er en tid for et ekstremt overforbruk og innkjøp, så hva er kan vi finne på som både er koselig, nyttig og miljøvennlig? Her kommer 10 tips til mer bærekraftige gaver som fungerer både til høytider og merkedager!
en miljøvennlig gave

1. Klippekort

Hjemmelagde klippekort er en utrolig morsom gave å både få og lage. Jeg og mannen min har gjort det i alle år faktisk, helt siden vi giftet oss for 15 år siden. Klippene går som regel i velvære sfæren, som massasje, middag, tjenester eller dates. Ikke undervurder massasje som gave til barn, de fleste elsker det og alle kan gjøre det – selv om de ikke har trening.

2. Gavekort eller penger

Det trenger ikke være kjedelig å gi penger som gave. Det kan være morsomt å være kreativ og klippe og lime sammen et koselig gavekort på egenhånd. En jul fikk jeg gavekort på symaskin, en bursdag på trykkknappmaskin. Men det er også miljøvennlig med andre gavekort. Rett oss lett fordi vedkommende kan kjøpe seg noe de trenger eller ville kjøpt uansett. På den måten ender man ikke opp med noe som er unødvendig.

3. Opplevelser og aktiviteter

Hva med å gi bort en hyggelig stund som gave. I flere og flere hjem blir det vanligere å droppe gavene til fordel for å heller møtes og tilbringe tid sammen mens man deler et måltid. Et minne for livet kan bety mye mer enn noe materialistisk. De fleste barn liker å reise på turer, opplevelse og aktivitetsenter. Familieparker, kino, trampolineparker, teknisk museum og lignende. Dette er en veldig barnevennlig gave. Her bruker dere fasiliteter som alt er oppe å går, og bidrar derfor ikke til produksjon av noe nytt.

4. Medlemskap eller kurs

Det kan være alt fra medlemsavgiften på et treningsenter, til en frivillig eller ideell organisasjon til lydbøker, nettmagasin eller meditasjon eller yogaklasser på nett. Hva bryr vedkommende seg om som ikke er en fysisk vare? Det finnes garantert. Eller hva med et kurs i plantebasert matlaging, en ny hobby teknikk eller noe faglig påfyll?

5. Donasjoner

Er du opptatt av en spesiell hjertesak? Sjansene for at det gjelder flere av oss er stor. Mange skulle ønske de kunne gjøre mer for andre eller for saken de brenner for, og da er en donasjon til en sak som betyr noe en utrolig omtenksom gave. Her er det så mye å velge i. Menneskerettigheter, fysisk og mental helse, dyrevern, frigårder, anti-diskriminering, inkludering, lokallag og idrett.

6. Re-design, up-cycling og re-gifting

Vi snakker jo ofte om klær når vi snakker om re-design, men det må det jo ikke være. Her snakker vi om alt. Lampeføtter kan blir bordben. Dørkarmer kan bli bilderammer. Ta noe og gi det en ny funksjon. Eller gjør bare en liten justering på noe for å gi det lengre levetid. Gamle jeans blir fine handlenett.

Det meste kan pimpes opp. Noen av mine favoritter er retro møbler fått eller kjøpt brukt på finn som får nye freshe farger eller tapet. Hva med å bruke dine beste scrapbooking evner til å sette sammen et dukkehus fra gjenbrukte ekster og bokser?

Og til sist- gi bort noe du selv har fått, men ikke har bruk for! Det er absolutt lov! Bedre at tingene får en ny sjanse til å bli brukt enn at vi sparer på det med dårlig samvittighet.Se heller på det som en gest, til den du fikk det av og til miljøet, for at du ønsker å forlenge levetiden og spare felles ressurser.

7. Nettbaserte gaver

Hver gang du kjøper et fysisk produkt så sender du tilbake et hint om at det bør produseres en ny enhet. Alt som produseres bruker ressurser fra naturen. Vann, energi, materialer. Så kommer gjerne transport oppå det hele. Både fra natur til fabrikk og fabrikk til importland og derfra hjem til deg. Alt som er nettbasert krever ingen slike ressurser. Det kan være kunnskap omformet til kurs eller e-bøker.

8. Hjemmelagde gaver

Hjemmestrikk er så fint, men ikke så mange av oss har tid til det i en travel hverdag. derfor blir det ofte satt stor pris på når farmor strikker votter og sokker og mormor hekler kosetepper og dukkeklær. For ikke å snakke om bestemorrute – puter og sengetepper. Å få sin favoritt mat på glass eller godterie. Malerier, tegninger, musikk, videoer og filmer er andre gode forslag

9. Lag noe av rester og avfall

Visste du at en dorull kan bli en utrolig fin juledekorasjon? Eller en blyantholder? Eller en hårstrikkstasjon for scrunchies? Eller en aktivitetsplansje? Eller et brettspill? Det er sant! Og det er moro! Dekorasjoner til juletreet er den perfekte gave til en mamma og pappa eller besteforeldre. Hjemmelagde spill er perfekte familiegaver. Du kan lage hyller eller små bord av restematerialer. Her er det så mye man kan gjøre!

10. Personlige kort og brev

Her er det mye å hente! Hva varmer vel ikke mer en ektefølte ord fra noen som bryr seg om deg. Lite. Kanskje bare når du får høre det ansikt til ansikt. Noen ganger er det ting vi så gjerne vil formidle, men som ikke er mulig å få ut på en lite elegant måte ansikt til ansikt. Da er jo kort og brev en fantastisk måte å vise hva du setter pris på hos en annen.

Der har du det, 10 av våre beste tips for miljøvennlige gaver. Hva skal du gi bort ved neste høytid eller bursdag? Har du noen gode ideer vi bør legge til på listen?

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer