Er din CV eller søknad bra nok?

Det er det mange av oss lurer på, men som vi ikke vet svaret på. Hadde vi visst det, hadde vi alle vært ansatt i drømmejobben for lengst. Så hva kan vi gjøre for å finne ut av hvordan det står til med salgsdokumentene våre?

Få dokumentene dine vurdert

Ta kontakt med mennesker innenfor den bransjen du ønsker å jobbe i. Bare på den måten kan du få reelle tilbakemeldinger på CV og søknad. Det er lett å basere seg på hva vi tror er riktig, eller hva vi har lært eller hørt om hva en CV og søknad skal inneholde, men som ikke er nødvendig informasjon for en som skal ansette deg. Nøkkelordet her er: Relevant.

Det kan hende vi legger vekt på feil erfaring, kunnskaper og egenskaper. Et trent øye går kjapt gjennom dokumentene dine og lete etter helt spesifikke ting. Spørsmålet er om de finner dem eller ikke. Når du allerede har tatt med den dokumentene dine og står der sammen med den som vurderer har du dessuten en helt unik sjanse til å både få tilbakemeldinger, men også å være synlig som en foretaksom jobbsøker som ikke er redd for å ta i mot kritikk.

5 steder du kan få din CV og søknad vurdert

  1. Bemanningsbyråer /rekrutteringsbyråer
  2. Arbeid og inkluderingsbedrifter
  3. Arbeidsgivere – Husk å ringe på avslag!
  4. Kollegaer
  5. Nettverket ditt

1. Bemanningsbyråer / rekrutteringsbyråer

Litt avhengig av byrå, og måten de jobber på vil du nok få høre at du må registrere deg digitalt først. Gjør det. Deretter kan du spørre pent om det er mulig å sette av noen minutter en dag for en kjapp gjennomgang. En rekrutterer er trent i å kjapt få en oversikt og de kjenner arbeidsgivers og markedets behov godt. Deres mål er å finne riktig kandidat til riktig jobb. Hvis du har mangler i CV eller søknad burde de klare å gi deg en tilbakemelding på det.

2. Arbeids og inkluderingsbedrifter

Det finnes masse arbeids og inkluderingsbedrifter i Norge. Noen jobber spesifikt med å hjelpe jobbsøkere i jobbsøkeprosessen. Det betyr at de både jobber med jobbsøkere og arbeidsgivere og derfor har god kompetanse på hva markedet ønsker seg, hva arbeidsgivere melder om og hvordan jobbsøker kan få med seg relevant informasjon på CV og søknad. Om du synes det er vanskelig å finne jobb på egenhånd kan du ta kontakt med ditt lokale Nav kontor og be om å få bistand av en slik bedrift.

3. Arbeidsgivere / Lærere

Hvem bedre til å vurdere deg enn en reell bedrift du kunne tenke deg å jobbe i. En enkel måte å gjøre dette på er å ringe de tilbake etter du har fått avslag og intervjue de litt rundt hvorfor du ikke ble utvalgt. Hva var grunnen til at de ikke valgte deg? Var det relevant erfaring, kompetanse eller utdanning som stod i veien, eller andre ting? Be de være ærlige, noen vil kanskje forsøke å ikke ta motet fra deg. Men det er den ærlige kritikken du trenger. Du kan også dukke opp uanmeldt og spørre etter daglig leder, presentere deg og snakke med de. Å dukke opp personlig gjør at du blir lagt merke til og hvem vet, kanskje de har en jobbåpning akkurat nå som er perfekt for deg?

4. Kollegaer

Noen ganger vil du søke jobb i egen bedrift eller bare bytte arbeidsgiver og bli i samme bransje. Vær obs på at du ikke spør noen du ikke stoler på, for om sjefen finner ut at du planlegger å slutte, og at den informasjonen ikke kom fra deg, så kan det bli ubehagelig for deg på jobb fremover.

5. Nettverket ditt

I løpet av årene har du nok jobbet på flere arbeidsplasser og det betyr at alle du har jobbet for og med nå er en del av nettverket ditt. Vi er alle jobbsøkere – nesten hele livet. Vi er alle enten i en jobb eller på vei inn eller ut av en jobb og inn i en ny jobb. Det betyr at vi må hjelpe hverandre frem. Ikke vær redd for å spørre noen du har jobbet med tidligere om en vurdering. Plutselig er det vedkommende som spør deg! Du kan selvsagt også spørre familie og venner – men husk at de kanskje ikke har kunnskap om bransjekrav. De kan nok derimot helt sikkert hjelpe deg å vurdere personlige egenskaper og myke ferdigheter. Husk at lærere og medstudenter også kan være en fin kilde til vurderinger:) De kjenner fagfeltet og har ofte bransjekunnskap i tillegg.

Ulike måter du kan bruke nettverket ditt mer aktivt på skal vi også snakke mer om senere!

Har du hatt hell med å få CV og søknad vurdert av noen andre?

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer