Hvordan lykkes på intervju?

Du har blitt kalt inn til et intervju. Oh shit! Hva nå? Uavhengig av om du aldri har vært på intervju eller om du til stadighet er på intervju og ikke når helt gjennom, så bør disse tipsene være nyttige for deg. Husk at de fleste av oss skal være jobbsøkere i hele vårt voksne liv. Det er helt vanlig å stå uten jobb, mellom jobb eller ønske å skifte jobb. Derfor er det så fint å være godt forberedt den dagen det er din tur. La oss ta en titt på hva vi kan gjøre for å gi oss selv de beste forutsetningene for å lykkes.

1. Gjør research på forhånd

Gå til bedriftens nettsider og let etter «om» seksjonen. Der kan du ofte finne bedriftens verdier og mål. Sjekk ut bedriften i sosiale medier og google bedriften for å se om det dukker opp noen nyheter eller artikler. Nå som du vet mer om bedriften kan du mye enklere koble deg selv på i samtalen under intervjuet og dermed være mer aktiv.

Har du kanskje like verdier som bedriften? Hvordan kan du svare for deg i forhold til hvordan du kan bidra nå som du vet hva slags mål bedriften har? Forbered deg på disse spørsmålene. Ikke minst vil det å være oppdatert gi deg en fordel fordi du lettere kan starte dialogen om det blir stille. Hvis flere skal være med på intervjuet og dere blir sittende å vente på sistemann, så har du nå muligheten til å stille spørsmål og småprate om siste nytt. På den måten viser du ekstra interesse.

2. Ta høyde for det uforutsette

Selvfølgelig vil toget ditt være innstilt eller bussen for sen akkurat den dagen du skal på intervju. Ikke ta noen sjanser. Sjekk og planlegg reiseruta dagen før. Stå opp i god tid den dagen du skal på intervju. Gå på nett og sjekk om det er meldt om forsinkelser, kø eller lignende. Møt så opp i god tid. Presis er for sent. Kom minst 10-15 minutter før tiden. Da har du litt tid å se deg omkring mens du venter.

Når du blir kalt inn til intervju, så er det som regel enten noen som ringer deg eller sender en e-post. Sørg da for å få bekreftet oppmøtested og tid, samt navn på kontaktperson og telefonnummer og/eller e-post. På den måten har du mulighet til å gi beskjed dersom noe skulle dukke opp. Men igjen. Lag deg god tid. Du bør gjøre det du kan for å unngå å måtte ringe å si i fra at du er forsinket. Men har skaden skjedd så har den skjedd, og da kan du i det minste gi beskjed.

3. Sjekk holdningen din

Kroppspråk sier mer enn tusen ord. Dessverre kan usikkerhet tolkes som at man ikke er interessert, at man ikke bryr seg eller at man ikke ønsker å gjøre en innsats. Hvis du ser ned i gulvet, unngår øyekontakt, og skuldrene dine nærmest henger fremover og ned – så sier vi med kroppspråket: Ikke ansett meg.

Det er fem veldig enkle grep du kan ta for å unngå å gi et dårlig inntrykk: 1. Rett deg opp i ryggen. 2. Smil. 3. Hold øyekontakt mens dere snakker. 4. Hils på vedkommende med et fast håndtrykk når du kommer 5. Ikke fikle med noe under intervjuet. Husker du på disse tingene vil du gi arbeidsgiver et mye mer positivt inntrykk av deg. Du sier med kroppspråket: Jeg har noe å bidra med og jeg er interessert i denne bedriften.

Om du er nervøs – gjør det til noe positivt. Du kan for eksempel si: Jeg er så nervøs i dag fordi jeg føler virkelig at denne jobben er perfekt for meg og at jeg er perfekt for jobben. Jeg skal virkelig prøve men jeg er redd for å ikke klare å formidle det på en god nok måte. Eller noe tilsvarende. Vær kreativ!

4. Øv på forhånd

Jepp. Intervjutrening er en hel egen greie. På samme måte som CV, søknad og intervju. Det enkleste du kan gjøre er å google vanlige intervjuspørsmål. Slenger du på din egen bransje eller yrke inn i søket i tillegg så kanskje du finner noe enda mer spennende. Gå gjennom spørsmålene og svar så godt du kan. Skriv det ned, ta det opp på lyd eller video og se på det senere.

Gikk det greit? Hva var det vanskelig å svare på? Hva gikk fint? Spør gjerne en venn eller familiemedlem om å grille deg og gi deg tilbakemeldinger, men velg noen du kan stole på og som du vet kan gi ærlige tilbakemeldinger uten å være slem eller ukonstruktiv.

Når du er bedre forberedt skal det mer til for å sette deg ut av spill på intervjuet. Men husk at det er lov å ikke kaste seg over alle spørsmål med en gang. Dersom du står fast eller får hjerneteppe kan du for eksempel si: Det var et godt spørsmål, der trenger jeg litt tid å tenke før jeg svarer. Eller. Det har jeg ikke reflektert så mye over før jeg kom hit, så det har jeg ikke et veldig godt svar på akkurat nå. Kan vi komme tilbake til det spørsmålet litt senere?

Det er helt ok!

5. Oppfør deg som om du allerede jobbet der

Bare for å oppklare det med en gang. Jeg mener ikke at du skal gå inn der og late som om du eier stedet. Men det å tenke over hvordan du ville behandlet arbeidsgiver og kolleager om du allerede jobbet der er en god øvelse. Hvis du allerede jobbet der og bare skulle på jobb den dagen, da ville du mest sannsynlig gjort noe – eller alt dette:

Åpnet eller holdt dørene åpne for andre. Hilst på kollegaer og kunder. Hentet din egen kaffe/eller hjulpet til å hente kaffe. Spurt de andre på møtet hvor de ville sitte før du satt deg ned. Ryddet opp etter deg når du forlater rommet/bygget.

Det høres kanskje rart ut, men jeg har opplevd at jeg skal i et møte, hvorpå den andre parten bare setter seg ned i den stolen hvor mine ting ligger rett foran. Det er ikke en big deal i utgangspunktet, men det fikk meg til å lure på hvorfor vedkommende ikke var oppmerksom nok til å fange opp at jeg hadde tenkt å sitte der. Vi ønsker ikke at arbeidsgiver skal begynne å tvile på oss og våre evner på intervju.

Mange tar ikke kaffekoppen sin med seg ut når de går, selv når jeg har hendene fulle. Nå er det ikke sånn at jeg ikke klarer å rydde opp selv, men det handler om at vedkommende har en mulighet til å vise hvem han er som person. At han er hjelpsom, omtenksom, en lagspiller, har empati og at han bryr seg. Dette er enkle ting alle kan få til. Gjør den lille innsatsen. Vis at du vil gli rett inn i arbeidsmiljøet og at du er en de kan stole på.

6. Følg bedriftens kleskode

Dress to impress. I det minste kle deg for å gli inn i miljøet. Går de andre i dress, går du i dress. Går de andre i hverdagslige klær, kan du også gjøre det. Besøk bedriften eller lignende bedrifter i forkant av intervjuet og se. Hva er det folk har på seg? Hvordan går de kledd? Hvordan er det med sminke eller piercinger? Er det naturlig og nedtonet eller crazy og vilt? Hva virker å være innafor her? Du trenger ikke å dress down nødvendigvis, men forsøk å legge deg på rundt samme linje. Smykker kan tones opp og ned. Det samme med sminke.

7. Takk for muligheten

I salg er det noe som heter kundepleie. Det betyr at man pleier relasjonen til kundene ved å jevnlig sjekke med de hvordan det går og hvordan de har det og om de trenger noe. Når man har vært på intervju – uavhengig av hvordan det gikk – så send arbeidsgiver en e-post. Fortell de at du synes det var hyggelig å møte dem og bli bedre kjent med bedriften og at du fremdeles har lyst til å bidra til bedriftens målsetninger. Fortell dem at du gleder deg til å høre fra dem igjen.

Mest sannsynlig snakket dere om noe angående bedriften i samtalen, et pågående prosjekt eller en rekrutteringsrunde eller lignende. Dette kan du referere til i e-posten og ønske de lykke til med den prosessen. Har du i tillegg kompetanse på det de står i, kan du også tilby deg å hjelpe til. Det handler bare om vennlighet og omtanke. Å vise at du bryr deg, er interessert og ønsker å bidra. Kanskje dette kan være den siste dytten arbeidsgiver trenger for å velge deg fremfor en konkurrerende kandidat.

Lykke til på intervju!

Lurer du på noe mer spesifikt angående intervju?

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Innlegg kommentarer